Rajah di bawah menunjukkan tiga bikar, P, Q dan R, yang masing-masing mengandungi 100 cm3 air suling. Garam yang berlainan kuantiti dimasukkan ke dalam setiap bikar itu. Larutan itu kemudian dikacau dengan menggunakan rod kaca.
(a) Namakan bahan pelarut yang digunakan. [1 markah]
(b) Nyatakan satu perbezaan antara larutan garam dalam bikar Q dan bikar R. [1 markah]
(c) Nyatakan dua cara untuk melarutkan garam yang tidak larut dalam bikar R. [2 markah]
(d) Sebiji telur tenggelam apabila dimasukkan ke dalam larutan garam dalam bikar P.
(i) Cadangkan satu cara bagaimana telur itu boleh diapungkan. [1 markah]
(ii) Berikan satu penerangan bagi jawapan anda di (d)(i). [1 markah]
Jawapan:
(a)
Air suling
(b)
Larutan garam di dalam bikar R ialah larutan tepu. / Larutan garam dalam bikar R lebih pekat daripada larutan garam dalam bikar Q.
(mana-mana satu)
(c)
- Panaskan larutan itu
- Tambahkan lebih banyak air
(d)(i)
Tambahkan lebih banyak garam
(d)(ii)
Melarutkan lebih banyak garam akan meningkatkan ketumpatan larutan. Telur akan terapung apabila ketumpatan larutan garam lebih tinggi daripada ketumpatan telur.