Soalan 4:
Padankan bahan-bahan berikut dengan jenis campuran yang betul.

Jawapan:
Koloid: (a) (c) (f)
Ampaian: (b) (e)
Larutan: (d) (g)
Padankan bahan-bahan berikut dengan jenis campuran yang betul.

Jawapan:
Koloid: (a) (c) (f)
Ampaian: (b) (e)
Larutan: (d) (g)
Soalan 5:
Cadangkan satu pelarut bukan air yang boleh digunakan untuk menghilangkan kotoran klorofil.
Jawapan:
Alkohol
Cadangkan satu pelarut bukan air yang boleh digunakan untuk menghilangkan kotoran klorofil.
Jawapan:
Alkohol
Soalan 6:
K, L, M dan N merupakan peringkat-peringkat yang terlibat dalam sistem pembersihan air.
K : Penggumpalan M : Pengenapan
L : Pengklorinan N : Penapisan
(a) Susun K, L, M dan N mengikut urutan yang betul.
(b) Namakan dua bahan kimia yang digunakan untuk merawat air di loji rawatan air. Nyatakan fungsi dua bahan tersebut.
(c) Bagaimanakah proses di peringkat K dilakukan?
(d) Ramalkan perkara yang akan berlaku jika campuran dikacau di peringkat N.
Jawapan:
(a) N, K, M, L
(b) Alum – Menggumpal bahan terampai di dalam air
Kapur mati – Mengurangkan keasidan air
Klorin – Membunuh mikroorganisma dalam air.
(Pilih mana-mana dua jawapan)
(c) Alum ditambah untuk menggumpulkan zarah-zarah terampai dalam air. Kapur mati ditambah untuk mengurangkan keasidan air.
(d) Bahan pepejal terampai bercampur dengan air dan air menjadi keruh.
K, L, M dan N merupakan peringkat-peringkat yang terlibat dalam sistem pembersihan air.
K : Penggumpalan M : Pengenapan
L : Pengklorinan N : Penapisan
(a) Susun K, L, M dan N mengikut urutan yang betul.
(b) Namakan dua bahan kimia yang digunakan untuk merawat air di loji rawatan air. Nyatakan fungsi dua bahan tersebut.
(c) Bagaimanakah proses di peringkat K dilakukan?
(d) Ramalkan perkara yang akan berlaku jika campuran dikacau di peringkat N.
Jawapan:
(a) N, K, M, L
(b) Alum – Menggumpal bahan terampai di dalam air
Kapur mati – Mengurangkan keasidan air
Klorin – Membunuh mikroorganisma dalam air.
(Pilih mana-mana dua jawapan)
(c) Alum ditambah untuk menggumpulkan zarah-zarah terampai dalam air. Kapur mati ditambah untuk mengurangkan keasidan air.
(d) Bahan pepejal terampai bercampur dengan air dan air menjadi keruh.